Ballet dancer Sasha Mukhamedov stretching in the classroom

Een dag in het leven: Sasha Mukhamedov

Een dag in het leven: Sasha Mukhamedov

BLOCH Ambassadeur Sasha Mukhamedov biedt een exclusief inzicht in haar duizelingwekkende danscarrière!

Als de dochter van ballet legendes Irek Mukhamedov (alumnus Bolshoi en Royal Ballet) en Masha Mukhamedov (voormalig Bolshoi Principal en solist), het is geen wonder dat danser Sasha Mukhamedov werd geïnspireerd om in hun voetsporen te treden.

"Ik ben opgegroeid in een balletfamilie, dus ik ben er altijd door omringd geweest", onthult ze. “Vroeger deed ik altijd” dans rond het huis toen ik klein was, maar het was toen ik mijn eerste echte podiumervaring had op 13-jarige leeftijd dat ik dacht: dit is het, ik wil een ballerina worden.

Mukhamedov begon haar balletreis met privélessen van haar beroemde moeder en heeft sindsdien met succes haar eigen ster in de industrie gevormd. De professional werd met name eerste solist bij Het Nationale Ballet in 2016, en meest recentelijk als solist bij het San Francisco Ballet in juli 2019, en sleepte ook verschillende dansprijzen in de wacht — waaronder ‘meest veelbelovende danser’ bij de balletcompetitie in Varna in 2008 en een bronzen medaille bij de Youth America Grand Prix 2007.

We gingen zitten met de BLOCH-ambassadeur om erachter te komen hoe ze haar lichaam en geest klaarmaakt voor een echte dansrol, haar persoonlijke carrièrehoogtepunten en natuurlijk haar favoriete BLOCH-producten waar ze gewoon niet zonder zou kunnen dansen!

Hoe ziet jouw dagelijkse routine eruit?

Ik sta om 8 uur 's ochtends op en ik neem 's ochtends graag de tijd en eet een goed ontbijt voordat de balletles om 10 uur begint. Vanaf dat moment hangt het allemaal af van welke uitvoering ik heb. Meestal ben ik overdag in en uit de repetities en eindig ik rond 18.00 uur, hoewel ik soms geluk heb en vroeg klaar ben, zodat ik wat meer van mijn avond kan genieten.

Sasha Mukhamedov

Hoe bereid je je voor op een groot optreden?

Er gaat veel repetitietijd zitten in de voorbereiding van een grote rol - ik heb net mijn debuut van Swan Lake gemaakt in april, waar ik in januari voor begon te repeteren. Ik ga ook graag op YouTube om te kijken hoe andere ballerina's de rol vervullen en om te zien wat ik leuk vind en wat ik kan veranderen om het mijn eigen te maken. Op de dag van de show houd ik niet van veel repeteren, net genoeg om mijn spieren te voelen, en dan ontspan ik thuis een paar uur voordat ik terugkeer naar het theater en mezelf in de rol van danseres kruip.

Hoe verzorg jij je voeten?

Na lange dagen dansen van 10.00 tot 18.00 uur. Ik doe vaak een voetenbad. Ik vul een emmer met warm water en voeg ongeveer 1/2 kopje of een kopje appelciderazijn toe en het werkt als magie! Als je Epsom Salt toevoegt, werkt het nog beter. Ik week 15 tot 20 minuten voordat ik naar bed ga en het verfrist mijn voeten echt voor de volgende dag.

Hoe ziet uw trainingsregime eruit om u fit en gezond te houden?

Voor mij draait het echt om ballet klasse — als balletdansers is het onze natuurlijke manier van opleiding - dus ik denk dat het heel belangrijk is om je best te doen, te beginnen bij de barre. Zelfs als je moe bent, een goede barre sessie gaat een lange weg. Ik hou ook van yoga, dus meestal als we twee dagen vrij hebben, ga ik op een van die dagen graag naar een yogales om het lichaam het gevoel te geven dat ik die dag een verschil heb gemaakt.

Sasha Mukhamedov

Wat zijn jouw favoriete BLOCH-producten aller tijden?

Absoluut mijn BLOCH Opwarmslofjes! Het zijn de allerbeste laarzen om je voeten warm te houden. 

Wat is jouw favoriete BLOCH turnpakje en waarom?

Op dit moment is het een van de Maillots van Mirella, met kapmouwtjes en bloemengaas. Ik hou van de vorm en het is super vrouwelijk.

Welke BLOCH schoenen draag jij en wat vind je er zo leuk aan?

Ik draag momenteel de Eurostretch Pointe-schoen met stretch-splitzool. Ik ontdekte deze stijl toen ik werd aangepast voor een nieuwe spitzenschoen* door een professionele BLOCH spitzenfitter. Vanaf het moment dat ik ze probeerde, voelden ze comfortabel aan en pasten ze perfect in de vorm van mijn voet!

Sasha Mukhamedov dancing en pointe in her BLOCH Pointe Shoes

Welk advies zou je jonge aspirant-dansers geven die in jouw voetsporen willen treden?

Als je op het podium komt, presteren elke show alsof het je laatste is, want dat is wanneer je echt precies geeft wat je moet geven, en wanneer de liefde voor wat je doet echt doorkomt.

Wat is tot nu toe het hoogtepunt van je carrière geweest?

Mijn debuut van Nikiya, een tempeldanseres uit La Bayadère, zal ik nooit vergeten. Dit was een ballet waar ik altijd van heb gehouden en waar ik altijd van heb gedroomd, dus toen ik eindelijk de kans kreeg om de rol te dansen, was het echt een droom die uitkwam.

Tot slot, wat is de toekomst voor u?

Deelnemen aan San Francisco Ballet is een spannende nieuwe uitdaging voor mij omdat ze in Amerika heel anders werken dan wij in Europa. Ik wil zien wat ik van hen kan leren en hoe ik de Amerikaanse stijl in mijn dans kan brengen.

*We raden aan om elke keer dat je een nieuw paar spitzen koopt, je te laten passen door onze professionele BLOCH pointe-schoenmonteurs om er zeker van te zijn dat ze perfect passen. Een afspraak moet zijn: geboekt voorafgaand aan elke aanpassing. 

Shop de volledige BLOCH danskleding bereik nu!